درمان بيش فعالي
اختلال بيشفعالي همراه با نقص توجه يكي از شايعترين اختلالات روانپزشكي در كودكان است كه به اختصار ADHD ناميده ميشود. اين اختلال پديدهاي نيست كه صرفا در سالهاي اخير ظهور كرده باشد، بلكه داراي تاريخچهاي نسبتا طولاني است.در طول زمان، متخصصان اين اختلال را با نامهاي ميل انفجاري، بازداري اراده و ناتواني از مهار اخلاقي، فزونجنبشي، اختلال نارسايي توجه و اختلال نارسايي توجه با فزونكنشي يا بدون آن خواندهاند.
در يك تعريف جامع، اين اختلال عبارت است از « الگوي پايدار بيشفعالي يا نقص توجه، به طوري كه شدت آن بيش از حد طبيعي يك كودك طي روند رشد باشد. براي تشخيص اين اختلال لازم است دستكم برخي از علائم تا قبل از سن هفت سالگي بروز كند. علائم بايد حداقل شش ماه باقي بماند و علائم اين اختلال دستكم در دو محل از بين مدرسه، خانه و… مشاهده شود .»
به والدين داراي كودكان مبتلا به بيشفعالي توصيه ميكنيم از آنجايي كه دارودرماني براي كودكان مبتلا به اختلال بيشفعالي به تنهايي پاسخگو نيست، بهتر است روشهاي تربيتي و برخورد مناسب با اين كودكان را فرا بگيرند اما براستي چگونه بايد با اين كودكان برخورد كرد؟ روشهاي تربيتي مناسب اين كودكان كدام است؟
در اينجا چند روش مناسب براي رفتار با اين كودكان را بيان ميكنيم:
توجه مثبت به كودك نشان دهيد
فقط زماني ميتوانيد با موفقيت براي فرزند خود حد و مرز قوانين را تعيين كنيد كه به ويژگيهاي مثبت او توجه نشان دهيد.موثرترين راه براي آموزش رفتار خوب، شكل دادن رفتار يا تحسين است. اگر هنگام تحسين كودك خود، راهنماييهاي زير را به كار ببنديد، متوجه خواهيد شد اين كار به عنوان يك روش تربيتي و انضباطي بسيار موثر است.
به كودك خود بگوييد كه كدام صفات او را ميپسنديد. دستكم چندبار در روز كودك خود را به طور مناسب و مقتضي تحسين كنيد.براي دريافت پاسخهاي بهتر، نوع تحسين را با سن و اخلاق كودك متناسب كنيد. براي نمونه در آغوش گرفتن، بوسيدن، نوازش كردن و ديگر نشانههاي عملي محبت همراه با كلمات مهرآميز براي كودكان مناسبتر است. به اين نكته توجه داشته باشيد كه هميشه از جملات متنوعي براي اين كار استفاده كنيد، زيرا كودك بعد از مدتي از جملات تكراري خسته ميشود. بازخورد فوري نشان دهيد و رفتار كودك را براي موفقيتهاي كوچكتر ناديده نگيريد.
كودك را با افراد ديگر مقايسه نكنيد
روزانه ۱۵ تا ۲۰ دقيقه از وقت خود را به كودك اختصاص دهيد تا روابط والد ـ فرزند نزديكتري ايجاد شود و زمينه براي تخليه هيجانات نيز صورت گيرد.در اين اوقات به كودكتان در انتخاب فعاليت يا تكليف، حق انتخاب بدهيد و كودك نقش اصلي را بر عهده بگيرد.
دستورات موثر و مناسب بدهيد
كودكان دچار اختلال بيش فعالي در كنترل حواس خود ناتوان هستند. به اين ترتيب وقتي ميخواهيد كودك رفتار خاصي داشته باشد يا كار خاصي انجام دهد، بايد حواس خود را متمركز كند.براي آموزش اين مرحله از مداخله موارد زير پيشنهاد ميشود:
* محيط خانه را بازسازي كنيد. فعاليتها و شلوغيها و تماسهاي تلفني غيرضروري را كاهش دهيد و تلويزيون را خاموش كنيد.
* براي تقويت توجه كودك ابتدا از بازي «نگاهتو برنگردون» استفاده كنيد. به اين ترتيب كه شما و كودكتان به چشمان يكديگر خيره شويد، هركس زودتر خسته شود و نگاهش را برگرداند، بازنده است. پس از اينكه كودك خيره شدن را بخوبي ياد گرفت، به او بياموزيد حواسش را روي كسي كه در حال صحبت كردن است، متمركز كند يا به عبارتي «رادارش را روي او قفل كند». هنگام غذا خوردن بهطور عمد ترتيبي بدهيد تا افراد مختلف صحبت كنند و ببينند آيا كودك اين بازي را درست انجام ميدهد يا نه. فراموش نكنيد در صورت انجام درست اين تمرين، كودك را تحسين كنيد.
* مطمئن شويد كودكتان وظايفش را متوجه شده است و از او بخواهيد دستور را با صداي بلند تكرار كند.
* براي انجام كارها از كودك خواهش نكنيد. اگر شما در مورد مسالهاي از كودك خود خواهش كنيد، بايد انتظار جواب «نه» را داشته باشيد.
تشخيص اختلال
معمولا اختلال از سه سالگي به بعد تشخيص داده ميشود، اما بيشتر كودكان در سنين مدرسه و با تشخيص معلم به مراكز درماني ارجاع داده ميشوند.تشخيص، به يك ارزيابي كامل نياز دارد. اگر تشخيص قطعي نشده باشد تشخيصهاي ديگر مانند ناتواني در يادگيري يا افسردگي مطرح ميشود.سابقه پزشكي كودك و خانواده بسيار مهم است. برخي از بيماريهاي ديگر مانند استرس، افسردگي و اضطراب ميتواند مانند بيشفعالي تظاهر كنند.
ممكن است از والدين سوالاتي در مورد اين بيماريها و نيز در مورد سير رشد و تكامل كودك، رفتار كودك در خانه، در مدرسه و در بين دوستان پرسيده شود. از ساير افرادي كه كودك شما را مرتب ميبينند نيز بايد در اين موارد سوال شود.عامل اصلي بيشفعالي شناختهشده نيست، اما عوامل متعدد ژنتيكي، صدمات مغزي، عوامل عصبي شيميايي، عوامل عصبي فيزيولوژيكي و عوامل اجتماعي روانشناختي را موثر ميدانند.
والدين مي توانند از مشاوران متخصص روانشناس كودك براي بهينه كردن روش هاي تربيتي كودك از طريق مشاوره حضوري و مشاوره غير حضوري مانند مشاوره تلفني استفاده كنند .
برچسب:
درمان بيش فعالي،
درمان بيش فعالي در كودكان،
مشاوره تلفني،
مشاوره آنلاين،
چگونه بيش فعالي كودك را درمان كنيم؟،
ادامه مطلب
بازدید: